Ülkelerin Biyometrik Fotoğraf Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Biyometrik fotoğraf

Ülkelerin Biyometrik Fotoğraf Ölçüleri

Biyometrik fotoğraf nasıl olmalı” sorusuna bir cevap vermeden önce “biyometri” kavramından bahsetmekte yarar vardır. Biyometri, fotoğrafçılık sektörüne ait bir terim olmayıp genel olarak bireyin ölçülebilen fiziksel ve davranışsal özelliklerini tespit ederek kimlik saptamak üzere geliştirilen ve uygulanan otomatik sistemler için ifade edilen bir kavramdır. Daha kısa bir söylemle biyometri, kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini anlatır.

Türkiye’de kimlik kartı, sürücü belgesi veya pasaport gibi değerli evraklarda biyometrik fotoğraf kullanılması zorunlu kılınmıştır. Yani bu tür belgelerde kullanılan fotoğrafların kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini yansıtacak açıklıkta olması gerekiyor. Bu noktada “biyometrik fotoğraf nasıl olmalı” sorusu akıllara geliyor.

Ülkelerin Biyometrik Fotoğraf Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Biyometrik Fotoğraf Nerede Çekilir?

Biyometrik fotoğraf, standart vesikalık fotoğraf alınabilen her fotoğraf stüdyosunda çekilebilir. Teknik olarak standart vesikalık fotoğraftan pek farkı yoktur. “Biyometrik fotoğraf nasıl olmalı” sorusu için aşağıda detaylı bir cevaplandırma yapılacak. Bu hususlara hem fotoğrafçı hem de fotoğrafı çekilen kişi tarafından dikkat edildiği takdirde başarılı bir fotoğrafın elde edilmesi oldukça kolaydır.

Ülkelerin Biyometrik Fotoğraf Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Biyometrik Fotoğraf Nasıl Olmalı?

Biyometrik fotoğraf, daha çok resmi belgelerde kullanılan ve çözünürlüğü standart vesikalık fotoğrafa göre daha yüksek olan bir fotoğraf çeşididir. Başta pasaport almayı düşünenlerin akıllarını kurcalayan “biyometrik fotoğraf nasıl olmalı” sorusuna cevap arayanlar için burada kapsamlı bir cevap verilecek.

Biyometrik çekilmiş bir fotoğrafta, kişinin yüzü kadrajın ortasına getirilmeli ve saç modeli net olarak görünecek şekilde bir çekim yapılmalıdır. Fotoğrafta herhangi bir leke veya bükülme olmamalıdır. Çekim esnasında renk filtresi kullanımından kaçınılmalı, yüzün doğal renklerinin fotoğrafa yansıtılmış olduğundan emin olunmalıdır. Renk ve ışık bağlamında zıtlık yani kontrast iyi ayarlanmalı, kadraja dair tüm detaylar keskin ve net görünmelidir. Gözler açık olmalı ve göz bebekleri net olarak görünmelidir. Saç veya başka bir şey gözleri kapatmamalı ve fotoğraf çekimi sırasında direkt olarak kameranın objektifine bakılmalıdır. Baş dik bir şekilde durmalı ve herhangi bir yöne çevrilmemelidir.

Ülkelerin Biyometrik Fotoğraf Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Mimiksiz Fotoğraflara Özen Gösterilmeli

Biyometrik fotoğraf fiyatları ve önemi nedir? sorusu için buraya kadar söylenenler elbette yeterli değil. Biyometrik fotoğraf çekiminde dikkat edilmesi gerekenlerin başında yüz ifadeleri geliyor. Çekim anında gülme, şaşırma, üzülme ve benzeri mimikler yapılmadan, ağız kapalı vaziyette durulmalıdır.

Fotoğraf çekimi sırasında kişinin önünde durduğu fon yüzeyi beyaz renkte ve desensiz olmalıdır. Fonda gölge veya yansıma oluşmamalıdır. Çekim sürecinde kullanılan ışığın çekimi yapılan kişinin yüzüne eşit ölçüde dağıldığına ve yansıma ya da gölge gibi bozuklukların yüzün herhangi bir bölgesinde oluşmadığına dikkat edilmelidir. Fotoğrafta genellikle flaş etkisiyle meydana gelen kırmızı lekelenmenin, başka bir deyişle “kırmızı göz” sorununun ortaya çıkmaması büyük bir önem arz eder.

Ülkelerin Biyometrik Fotoğraf Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Güneş Gözlüğü Kullanılmamalı

Biyometrik fotoğraf çekiminde gözlerin belirgin olarak görünmesi için güneş gözlüğü gibi kapatıcıların çekim esnasında kullanılmaması gerekir. Biyometrik fotoğraf nasıl olmalı dendiğinde küçük çocukların durumunu ayrıca değerlendirmek gerekir. Küçük çocukların fotoğraflarında, yanlarında bir başka kişi veya ellerinde oyuncak gibi bir nesne hiçbir şekilde bulunmamalıdır. Kişinin sağlık gerekçeleri nedeniyle zorunlu olarak kullandığı gözlük ve benzeri cisimler haricinde fotoğraf çekimi sırasında şapka, maske, başlık, pipo, sigara ve bunun gibi nesneler olmamalıdır.

Ülkelerin Biyometrik Fotoğraf Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Başörtülü Biyometrik Fotoğraflar

Başörtüsü kullanan bireyler pasaport, kimlik kartı gibi bir belge almaları gerektiğinde “biyometrik fotoğraf nasıl olmalı” sorusunun cevabını aramaktadırlar. Başörtüsü kullanan kişilerin biyometrik fotoğraf çekiminde saçlarını açmalarına gerek yoktur. Ancak çekim sırasında yüzün ve gözlerin net olarak görünmesine; fonda veya kişinin yüzünde gölge ve yansıma gibi herhangi bir bozukluğun ortaya çıkmamasına önem verilmelidir.

Ülkelerin Biyometrik Fotoğraf Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Biyometrik Fotoğrafın Ölçüsü Genellikle Aynı

Biyometrik fotoğrafın standartları Birleşmiş Milletlerin alt kuruluşu olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenir. Biyometrik fotoğraf nasıl olmalı diye düşünüldüğünde hiç kuşkusuz fotoğraf ölçüleri önemli bir detaydır. Dünya üzerinde Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkelerin büyük çoğunluğu 4,5x6cm ölçülerinde biyometrik fotoğraf kullanır. Ancak Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve Kanada gibi ülkeler 3,5×4,5cm ölçülerini tercih eder. Amerika Birleşik Devletleri 5×5 cm, Japonya ise 4,5×4,5 ölçülerini kullanarak genel kabulün dışında dururlar.

biyometrik fotoğraf biyometrik fotoğraf fiyat biyometrik fotoğraf nedir biyometrik foto

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*