Nedir Bu Biyometrik Fotoğraf?

Biyometrik fotoğraf
Biyometrik fotoğraf

Nedir Bu Biyometrik Fotoğraf?

2018 yılından itibaren zorunlu hale getirilen yeni kimlik ve ehliyetlerin fotoğraf bölümünde biyometrik fotoğraf kullanımı bu konu hakkında bilgi edinme ihtiyacını doğurdu. Bu konuda açıklayıcı bilgilere yer verildi. Biyometri olarak tanımlanan ve ölçümlenmeye yarayan otomatik fotoğraf olarak tanımlanan biyometrik fotoğraf bazı özelliklere dayanmaktadır.

ICAO tarafından belirlenen, teknolojik makinelerde görülebilen ve belli ölçülerde olması gereken yüz şeklinin baz alındığı biyometrik fotoğraf kullanımı, kimlik kartı özellikleri taşıyan kartlara uygulanan bir yasal gerekliliktir. Pasaport ve vize işlemlerinde de biyometrik fotoğraf istenmektedir.

Nedir Bu Biyometrik Fotoğraf?

Biyometrik Fotoğraf Kullanımı Zorunlu Mudur?

Evet yeni sisteme göre zorunludur. Sadece yüz çerçevesinin dahil olduğu fotoğraf çekimidir ve ICOA standartlarınca belirlenmiş ölçülerde olmak zorundadır. Elektronik makinelerde yüz tanıma özellikli formata uygun olarak çekilmesi zorunludur.

Nedir Bu Biyometrik Fotoğraf?

Biyometrik Fotoğraf Özellikleri Nelerdir?

Biyometrik fotoğraf kullanımı için gerekli ölçütler aşağıda listelenmiştir.

  • ICAO standartlarında olmalıdır.
  • 50 mm X 60 mm ebadında olma zorunluluğu vardır.En az 600 dbi kalitesinde çekim olmalıdır.
  • Gölgeli fon kullanılmamalıdır. Düz ve desen olmayan fon seçilmeli ve beyaz renkli fon kullanılmalıdır
  • Saç dahil yüz fotoğrafta ortalanacak şekilde çekilmelidir.
  • Kırılma ve lekeli fotoğraf olmamalıdır
  • Baş dik ve karşıya bakacak şekilde olmalıdır.
  • Mimikler olmadan fotoğraf çekimi olmalı, dişler görülmeyecek şekilde ve ağız kapalı olmalıdır.
  • Ayrıntılar net ve kontrast iyi ayarlanmalıdır.
  • Kameraya bakılarak çekim yapılmalı ve gözler açık olmalıdır
  • Fotoğraf çekilirken kırmızı göz olmamalıdır. Bunun için ağlamaklı olmamalı ve renksiz lens kullanılmalıdır
  • Çocuklara biyometrik fotoğraf çekilecek ise kadraja sadece çocuk alınmalıdır.
  • Gözlük kullanılmamalıdır. Kullanılacak ise de belirlenen standartlara göre çekilmelidir.
  • Başörtülü durumlar için yüz çene ve alın arasında net olarak görülmeli ve gölgeler oluşmamalıdır.
  • Makyaj yapılacak ise abartıdan uzak ve doğal bir makyaj uygulaması yapılmalıdır
  • Yakalı kıyafet seçimi uygundur. Abartıdan uzak olan kıyafetler tercih edilmesi önemlidir.

Nedir Bu Biyometrik Fotoğraf?

Her Fotoğrafçıda Çektirmek Mümkün müdür?

Biyometrik fotoğraf kullanımı giderek yaygınlaştığı için pasaport, vize başvurusu, ehliyet, öğrenci kimlik kartları ve nüfus cüzdanları gibi fotoğrafçılık sektöründe bulunan fotoğrafçı firmalarınca çekilmektedir. Ayrıca yeteneği olan ve özellikleri dikkate alarak biyometrik çektirme olanağı mevcuttur. İnternet sitesi programlarından da biyometrik resim dönüştürme olanağı mevcuttur. Bu programları kullanmayı bilmek gerekir.

Nedir Bu Biyometrik Fotoğraf?

Her Ülke İçin istenilen Boyut Aynı mıdır?

Gittikçe yaygınlaşan biyometrik fotoğraf kullanımı her ülke için genelde aynı standartlarda olsa bile özellikle vize ve pasaport işlemlerinde Avrupa ülkelerinde farklı boyut ve ebatta biyometrik fotoğraf isterken Uzak doğu ülkelerinde farklı olabilmektedir bu özellikler. Boyut ve ebat dışında diğer özellikler çoğunlukla ortak özelliklerdir. Vize ve pasaport işlemleri için fotoğraf çektirmeden önce ilgili konsolosluktan biyometrik fotoğraf kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek gerekir.

Nedir Bu Biyometrik Fotoğraf?

Biyometrik Fotoğrafın Etkileri Olumlu mudur?

Uluslararası veya ulusal bazdaki iş ve işlemler elektronik işlemler sürecinde daha hızlı ve kesin bilgi olacağı için biyometrik fotoğraf kullanımı da hayatı daha kolaylaştıracaktır. Sahte kimlik ile yapılan iş ve işlemlerin önüne geçilecektir. Devlet ve vatandaş arasında güvenirliliği artıracaktır.

Nedir Bu Biyometrik Fotoğraf?

Sonuç Olarak Bakıldığında

İnsanın teknolojik yeniliklere ayak uydurduğu ve bu yeniliklerin hayatı kolaylaştıran, güvenliği artıran ve olumlu etkilerinden biri olan biyometrik fotoğraf kullanımı daha önceleri pasaport ve vize işlemlerinde kullanılmakta idi. Şimdilerde ehliyet ve çipli kimlik kartlarında da kullanımı genişletilerek kişisel güvenlik ve devlet veri sistemindeki faydaları ile hayatı daha da kolaylaştıracaktır. Belki de yakın zamanda biyometrik fotoğraflar daha farklı fonksiyonlarda kullanılmak üzere hayatımızda yer edinecektir.

 

biyometrik fotoğraf biyometrik fotoğraf fiyat biyometrik fotoğraf nedir biyometrik foto

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*